Puutarhablogi "Nurmikon ilmaus on tärkeä osa hyvinvoivan nurmikon hoitoa."

Vaikka monesti ajattelemme, että nurmikko on helpoin osuus puutarhassamme. Kuitenkin myös nurmikko vaatii säännöllistä hoitoa.

Yleinen kysymys, johon usein törmään - "Kuinka saada sammal pois nurmikolta?"

Tässä 3 vinkkiä sammalen poistamiseen:

  1. Kalkilla saadaan lievitettyä oiretta, mutta kalkilla ei saada pysyvää ratkaisua ongelmaan. Suomessa maaperä on luonnostaan hapanta. Kalkilla saadaan hetkellisesti maaperää neutralisoitua, jossa sammal ei viihdy. 
  2. Sammalen ollessa lievä oire nurmikon seassa, suosittelen käyttämään Sammalen poistajaa, joka kuivattaa sammalen nurmikon seasta muutamassa päivässä, jonka jälkeen sammal haravoidaan pois. 
  3. Sammalen ollessa jo voitolla nurmikon seassa, suosittelen tekemään ilmauksen nurmikolle. Kerron lisää nurmikon ilmauksesta:

 

Millä nurmikon ilmaus tehdään? 

Ilmaus tehdään nurmikonilmaajalla, eli nurmikon pystyleikkurilla, joka tekee nurmikkoon pystyviiltoja. Ilmaajaa käytetään aivan kuin työnnettävää ruohonleikkuria.  Toinen edullisempi vaihtoehto on sammaleenrepijäterä, joka sopii yleisimpiin työnnettäviin ruohonleikkurimalleihin. 

 

Miksi ja milloin ilmaus tehdään? 

Nurmikon ilmaus on tärkeä osa hyvinvoivan nurmikon hoitoa. Nurmikon juuristo voi huonosti, kun maa on liian tiivistynyttä ja tällöin juuristo ei saa tarpeeksi tarvitsemaansa happea. Tiivistyneessä maaperässä viihtyvät voikukka ja muut rikkakasvit sekä myös sammal. Säännöllisellä ilmauksella maaperä ottaa paremmin ravinteita vastaan, sekä nurmikko alkaa vihertämään kauniimmin juuriston ollessa hyvinvoiva. Ilmaus on hyvä tehdä kerran tai pari kesässä riippuen tarpeesta.

 

Sammaleen ehkäisy?

Säännöllinen kalkitus ja lannoitus edesauttaa hyvinvoivaan nurmikkoon. Kalkitus on tärkeä osa ennen lannoitusta. Kalkituksen jälkeen maaperä pystyy ottamaan paremmin ravinteita vastaan.  Myös nurmikon säännöllinen ilmaaminen on oleellinen osa sammaleen ehkäisyssä. Ilmauksen jälkeen viiltoihin on hyvä heittää hienoa hiekkaa saadaksesi pysyvämmän tuloksen. 

 

Vinkki! 

Vaihtaessasi robottileikkuriin tulet huomaamaan kuinka nurmikko alkaa vihertämään eri tavalla. Robottileikkurin käyttö perustuu siihen, että se leikkaa koko ajan hienonhienoa nurmisilppua, joka tuottaa ravinteita nurmikolle ja maan pieneliöille. Juuristo voi hyvin ja nurmikko on samettisen vihreä. Robottileikkurilla vältät myös maan turhan tiivistymisen, joka monesti isommilla koneilla leikattaessa on pidemmän ajan kuluessa haittaseurauksena. Niin sanotusti pääset robotilla monella tavalla pienemmällä vaivalla. :)

Kauttani saat myös ilmaisen robottikartoituksen pihamaallesi merkeille Husqvarna, Stihl ja Honda. 

 

Tehty yhteistyössä Lahden Siemen ja Kone Oy.

 

 

0
Feed

Jätä kommentti