Anna istutukset asiantuntijan hoidettavaksi – Vihertävä palvelee Lahden alueella

Ota yhteyttä ja kysy tarjousta!

Vihertävän asiantuntija Greta Liuksiala suunnittelee, kunnostaa ja hoitaa istutukset sekä istutusalueet puutarhurin rautaisella ammattitaidolla Lahdessa ja lähialueilla. Yrityksemme palvelee yksityisiä ja yrityksiä, taloyhtiöitä sekä kunnan toimijoita asiantuntevasti ja joustavasti. Tarjontaamme kuuluu muun muassa kattavat pihatyöt, kuten pensaiden ja puiden hoitoleikkaukset sekä pihan kevät- ja syyssiivoukset. Tutustu blogiin ja inspiroidu puutarha-alan uusimmista kuulumisista!

Puutarhan ylläpidon ABC

Tässä blogikirjoituksessa käymme läpi puutarhan tärkeimmät ylläpidolliset työt, jotka auttavat pitämään puutarhasi rehevänä ja kauniina läpi vuoden.

 

 

1. Kastelu

Säännöllinen kastelu on avainasemassa puutarhan kasvien hyvinvoinnille, erityisesti kuivina ja lämpiminä jaksoina. On tärkeää kastella kasvit sopivasti, välttäen sekä liikakastelua että kuivumista. Vesitilanne vaihtelee kasvien, maaperän ja sään mukaan, joten tarkkaile kasvien tarpeita ja kastele tarpeen mukaan.

   

2. Kitkeminen

Rikkaruohot voivat kilpailla kasvien kanssa vedestä, ravinteista ja valosta. Siksi säännöllinen kitkeminen on tärkeää puutarhan ylläpidossa. Kitke rikkaruohot säännöllisesti käsin tai käytä tarvittaessa apuna esimerkiksi kitkemistyökaluja tai kasvinsuojeluaineita.

 

3. Lannoittaminen

Kasvit tarvitsevat ravinteita kasvaakseen terveinä ja vahvoina. Lannoittaminen onkin tärkeä osa puutarhan ylläpitoa. Valitse kasveille sopiva lannoite ja levitä sitä ohjeiden mukaisesti. Muista, että eri kasvit saattavat tarvita erilaisia ravinteita, joten tutustu kasviesi tarpeisiin ja lannoita ne sen mukaisesti.

 

4. Leikkaaminen

Säännöllinen leikkaaminen auttaa pitämään puutarhan siistinä ja terveenä. Leikkaa säännöllisesti nurmikko, pensaat ja puut tarpeen mukaan. Lisäksi muista poistaa kuolleet tai vaurioituneet osat kasveista, sillä ne voivat altistaa kasvit taudeille ja tuholaisille.

 

5. Sairauksien ja tuholaisten torjunta

Puutarhassa voi ilmetä erilaisia sairauksia ja tuholaisia, jotka voivat vahingoittaa kasveja. Tarkkaile kasveja säännöllisesti ja reagoi nopeasti mahdollisiin ongelmiin. Käytä tarvittaessa kasvinsuojeluaineita tai muita torjuntakeinoja sairauksien ja tuholaisten torjumiseksi.

 

6. Huoltotyöt

Pidä puutarhan välineet ja laitteet kunnossa säännöllisellä huollolla ja puhdistuksella. Tarkista esimerkiksi kastelujärjestelmät, ruohonleikkurin terät ja muut työvälineet säännöllisesti ja huolla ne tarvittaessa. Tämä auttaa varmistamaan puutarhan ylläpidon sujuvuuden ja tehokkuuden.

 

7. Talvikunnossapito

Puutarhan hoitaminen ei rajoitu vain kesäaikaan, vaan se vaatii huolenpitoa myös talvella. Valmistele puutarha talvea varten esimerkiksi suojaamalla herkät kasvit pakkasilta, tyhjentämällä kastelujärjestelmät ja varastoimalla ulkotarvikkeet asianmukaisesti.

 

 

Näiden tärkeimpien puutarhan ylläpidollisten töiden avulla voit varmistaa, että puutarhasi säilyy rehevänä ja kauniina läpi vuoden. Muista kuitenkin, että jokainen puutarha on erilainen, ja sen hoitoon voi vaikuttaa monia eri tekijöitä kuten sääolosuhteet, maaperä ja kasvivalinnat. Tarkkaile puutarhaasi säännöllisesti ja mukauta hoitorutiinit sen tarpeiden mukaan.

Opas terveen puun ja runsaan sadon takaamiseksi

Kevät on omenapuiden leikkuun kulta-aikaa. Se on hetki, jolloin puu herää talviuniltaan ja valmistautuu uuteen kasvukauteen. Oikein suoritettu kevätleikkuu ei ainoastaan edistä puun terveyttä vaan myös varmistaa runsaan sadon tulevana syksynä. Tässä artikkelissa tutustumme omenapuiden kevätleikkauksen perusteisiin, tekniikoihin ja parhaisiin käytäntöihin.

 

Miksi kevätleikkaus on tärkeää?

Kevätleikkauksen tarkoitus on muotoilla omenapuuta, poistaa kuolleet tai sairaat oksat, edistää ilmankiertoa ja stimuloida uuden kasvun syntymistä. Poistamalla vanhoja, ristikkäisiä tai heikkoja oksia, puu voi keskittää energiansa terveiden versojen kasvuun ja hedelmien tuottamiseen. Lisäksi leikkaus auttaa ehkäisemään taudinaiheuttajien leviämistä ja parantaa puun valon saantia.

 

Parhaat ajat kevätleikkaukselle

Omenapuiden kevätleikkuu suoritetaan yleensä ennen silmujen puhkeamista, kun puu on vielä lepotilassa. Tämä ajoitus varmistaa, että haavat paranevat nopeasti ja vähentää stressiä puulle. Paras aika leikata on yleensä varhaiskeväällä, ennen kuin lämpötilat nousevat liian korkeiksi.

 

Tarvittavat työkalut

Ennen kuin aloitat leikkauksen, varmista että sinulla on oikeat työkalut. Terävät oksasakset, puutarhasakset, oksasaha ja tarvittaessa tikkaat ovat välttämättömiä varusteita. Terävät leikkuupinnat auttavat vähentämään vaurioiden riskiä ja nopeuttavat haavojen paranemista.

 

Kevätleikkauksen perusperiaatteet

Kun aloitat leikkauksen, ensimmäinen askel on tarkastella puuta ja tunnistaa tarpeelliset leikkaustoimenpiteet. Poista kuolleet, sairaat ja vaurioituneet oksat ensin. Sen jälkeen voit keskittyä ristikkäisten tai liian tiheiden oksien poistoon. Tavoitteena on luoda avoin, ilmava rakenne, joka mahdollistaa valon ja ilman vapaan virtauksen puun sisällä.

 

Erilaiset leikkaustekniikat

Omenapuiden leikkaamiseen on useita tekniikoita, kuten muodostava leikkaus, harvennusleikkaus ja huoltoleikkaus. Muodostava leikkaus keskittyy puun muodon ja rakenteen muokkaamiseen, kun taas harvennusleikkaus pyrkii poistamaan liiallista kasvustoa ja parantamaan ilmankiertoa. Huoltoleikkaus puolestaan kohdistuu kuolleiden tai sairaiden oksien poistamiseen.

 

Vinkit onnistuneeseen leikkaukseen

Aloita pienistä leikkauksista ja etene varovasti. Muista, että vähemmän voi olla enemmän.
Käyttämällä teräviä työkaluja on ensisijaisen tärkeää.
Älä leikkaa liian syvälle tai liian läheltä runkoa, jotta vältät vaurioittamasta puuta.
Seuraa puun luonnollista kasvua ja anna sen ohjata leikkausta. Pyri säilyttämään tasapainoinen rakenne.
Älä epäröi kutsua ammattilaista avuksi, jos et ole varma, miten leikata tiettyjä oksia tai jos puu on suuri ja haastava.


Yhteenveto

Omenapuiden kevätleikkaus on tärkeä askel kohti terveellistä ja tuottoisaa puutarhaa. Oikein suoritettuna se edistää puun hyvinvointia, parantaa sadon laatua ja ehkäisee tautien leviämistä. Muista suunnitella leikkaus etukäteen, käyttää teräviä työkaluja ja nauttia prosessista. Hoitoleikkaus tehdään aina vain tarvittaessa ja tarpeen mukaan leikkuut jaetaan useammalle vuodelle. Kevätleikkaus ei ole vain puutarhatyö, se on myös tapa kunnioittaa ja ylläpitää yhteyttä luontoon ja sen ihmeisiin.